сряда, 29 септември 2010 г.

Имам баялдъ

 
Posted by Picasa
Носи се легенда, че поднесли на имама ястие, което той толкова харесал, че ял,ял и преял... баялдисал от ядене.

Продукти:

няколко малки патладжана
2 глави лук
2 пиперки (червена и зелена)
2-3 домата
1-2 моркова
5-6 скл. чесън
магданоз
черен пипер
сол
5-6 с.л. зехтин


1. Измийте патладжаните. Одрежете им капачетата, обелете ги на ивички и ги издълбайте с лъжичка.
 
Posted by Picasa
2. Осолете добре патладжаните от вътре и от вън, както и издълбаната вътрешност и капачетата. Оставете ги да престоят няколко часа, за да си пуснат горчивата вода.
3. Нарежете лука на филийки, зеленчуците на кубчета, настържете единия домат.
 
Posted by Picasa
4. Изстискайте патладжаните от горчивата вода и ги измийте хубаво.
5. В дълбок тиган загрейте зехтина. Изпържете издълбаните патладжани. Извадете ги и на тяхно място сложете лука, издълбаната вътрешност, морковите, чушките, чесъна и настъргания домат. Посолете със сол, червен и черен пипер. Добавете нарязан магданоз.
6. Напълнете патладжаните с плънката.
 
Posted by Picasa
7. Нарежете и останалия домат. Добавете го към останалата плънка.
8. Сложете напълнените патладжани в пръстен гювеч. Сипете около тях останалата плънка. Поръсете с магданоз. Залейте вода и задушавайте докато патладжаните омекнат и ястието остане на масло.
 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар