Носи се легенда, че поднесли на имама ястие, което той толкова харесал, че ял,ял и преял... баялдисал от ядене.
Продукти:
няколко малки патладжана
2 глави лук
2 пиперки (червена и зелена)
2-3 домата
1-2 моркова
5-6 скл. чесън
магданоз
черен пипер
сол
5-6 с.л. зехтин
1. Измийте патладжаните. Одрежете им капачетата, обелете ги на ивички и ги издълбайте с лъжичка.
2. Осолете добре патладжаните от вътре и от вън, както и издълбаната вътрешност и капачетата. Оставете ги да престоят няколко часа, за да си пуснат горчивата вода.
3. Нарежете лука на филийки, зеленчуците на кубчета, настържете единия домат.
4. Изстискайте патладжаните от горчивата вода и ги измийте хубаво.
5. В дълбок тиган загрейте зехтина. Изпържете издълбаните патладжани. Извадете ги и на тяхно място сложете лука, издълбаната вътрешност, морковите, чушките, чесъна и настъргания домат. Посолете със сол, червен и черен пипер. Добавете нарязан магданоз.
6. Напълнете патладжаните с плънката.
7. Нарежете и останалия домат. Добавете го към останалата плънка.
8. Сложете напълнените патладжани в пръстен гювеч. Сипете около тях останалата плънка. Поръсете с магданоз. Залейте вода и задушавайте докато патладжаните омекнат и ястието остане на масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар