Продукти:
5 л прясно овче мляко
2 с.л. домашно овче кисело мляко
6-7 капки мая за сирене
200 г домашно овче сирене
3 с.л. сол
1. Сложете млякото в голяма тенджера,а тя в още пе-голям съд , пълен с вода. Варете така млякото на водна баня в продължение на 2 часа за да му изври излишната вода.
2. Оставете го да се охлади до 35-37 градуса С. (да може да търпи пръста)
3. В отделна купичка разбийте киселото мляко, сиренето, солта и маята. Добавяйте по малко от топлото мляко, като разбърквате за да се стопли постепенно.
4. Изсипете сместа в млякото и разбъркайте.
5. Оставете да престои една нощ ( около 10-12 часа)завито на топло.
6. Сутринта трябва да е сгъстено.
Разбъркайте го и го изсипете в голям съд, покрит с тензух.
Вържете тензуха на кръст за срещуположните му краища (като бохча).
7. Закачете го да се отцеди хубаво.
Щом престане да капе - готов е. Разсипете го в кутия или буркани и го приберете да се охлади в хладилник.
Сервирайте го с печени чушки.
Моля Ви,имам безумната амбиция да произвеждам катък по всяко време на годината,с цел да съумея да го пласирам на пазара,и то в кипър,защото там живея и се занимавам с отглеждане и угояване на овце,бих желала да постигна желания ефект на Българския традиционен катък,за да се наложа на пазара като производител,моля Ви за съвет,и евентуално рецепта,ще ви бъда благодарна..и не само това!
ОтговорИзтриване