понеделник, 20 септември 2010 г.
Мекици
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая за хляб
0,750 кг брашно
олио за пържене
1. Налейте в чаша половината от прясното мляко и сложете маята, солта и захарта. Щом маята омекне и започне да шупти я разбъркайте.
2. Сложете в купа 2-3 с.л. брашно и залейте с маята постепенно като бъркате за да не стане на бучки. Оставете получената каша на топло за да втаса.
3. Когато маята стане на големи мехури добавете яйцата, киселото мляко, разбъркано със содата и брашното. Омесете меко тесто до като по повърхността му се появят мехурчета и започне да увеличава обема си. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
Ако ползвате машина за хляб, просто сложете всички продукти според инструкцията и включете на програма само за месене и втасване.
4. Премесете тестото и го приберете за една нощ в хладилника.
5. Късайте малки топчета от тестото.
6. Намазнете една малка чиния и върху нея разпъвайте мекци.
7. Пържете ги в загрято олио.
8. Оставете ги за малко върху домакинска хартия или салфетки.
9. Поднесете с пудра захар, объркана с ванилия или ги гарнирайте с любимо сладко.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар