понеделник, 20 септември 2010 г.

Мекици

 
Posted by Picasa

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая за хляб
0,750 кг брашно
олио за пържене


1. Налейте в чаша половината от прясното мляко и сложете маята, солта и захарта. Щом маята омекне и започне да шупти я разбъркайте.
2. Сложете в купа 2-3 с.л. брашно и залейте с маята постепенно като бъркате за да не стане на бучки. Оставете получената каша на топло за да втаса.
3. Когато маята стане на големи мехури добавете яйцата, киселото мляко, разбъркано със содата и брашното. Омесете меко тесто до като по повърхността му се появят мехурчета и започне да увеличава обема си. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
 
Posted by Picasa
Ако ползвате машина за хляб, просто сложете всички продукти според инструкцията и включете на програма само за месене и втасване.
4. Премесете тестото и го приберете за една нощ в хладилника.
5. Късайте малки топчета от тестото.
 
Posted by Picasa
6. Намазнете една малка чиния и върху нея разпъвайте мекци.
 
Posted by Picasa
7. Пържете ги в загрято олио.
 
Posted by Picasa
8. Оставете ги за малко върху домакинска хартия или салфетки.
 
Posted by Picasa
9. Поднесете с пудра захар, объркана с ванилия или ги гарнирайте с любимо сладко.
 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар