сряда, 1 септември 2010 г.
Долма
Продукти:
1 кг кайма
800 г пиперки
2 големи домата
2 малки тиквичка
1 глава лук
1 морков
1 люта чушка
1 ч.л.черен пипер
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.кимион
2 ч.л.сол
1/2 ч.л.бахар
магданоз
1/2 ч.ч. ориз
50 мл зехтин (олио)
2 с.л. брашно
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. оцет
1. Объркайте каймата с подправките (черен, червен пипер, кимион, сол и бахар) и я омесете добре.
2. Почистете чушките. Одрежете капачета на доматите и тиквичките и с чаена лъжичка ги издълбайте. Нарежете вътрешността им много на ситно и я добавете към каймата.
3. Почистете лука, моркова, лютата чушка и магданоза. Нарежете ги на ситно. Прибавете ги към каймата.
4. Измийте ориза, отцедете го и го добавете към каймата.
5. Омесете каймата много добре и напълнете избушените зеленчуци.
6. Потопете горният край на зеленчуците (частта, където се показва плънката) в брашно. Подредете ги в тенджера или пръстен гювеч. Залейте ги с вода или зеленчуков бульон, в който разтворите останалото брашно. Добавете зехтин или олио и варете долмата на много тих огън.
7. По желание когато чушките са готови, може да ги застроите. Смесете 1 жълтък, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.л. оцет и добавете малко по малко от топлия сос.
Върнете сместа в тенджерата. Разбъркайте внимателно за да не се пресече яйцето. Оставете да покъкри още няколко минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар