Розмарин (Rosmarinus officinalis L.)
Сем. Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)
Синоними: Бабин косъм.
Розмарин - от латински – “ros marinus” означава “морска роса”.
Като подправка се използват изсушените листа на розмарина. Те имат приятен, много характерен, камфоров мирис и нагарчащ вкус. Пикантният му аромат е много силен, затова трябва да се използва пестеливо. Розмаринът подтиска аромата на по-нежните подправки като естрагон, магданоз или босилек.От листата се получава чрез дестилация с водна пара 2% етерично масло. Използуват се листата (Folia Rosmarini) и младите облистени клонки (Herba Rosmarini), събрани по време на цъфтеж.
Съдържа 1-2% етерично масло (Oleum Rosmarini) с главна съставка цинеол (около 30%). В състава на етеричното масло влизат още борнеол, камфора, а-пинен, камфен, и други терпени. В листата се съдържат тритерпеновите киселини – урзолова и олеанолова, полифенолната розмаринова киселина, флавоноиди и други.
Розмаринът е вечнозелен силноразклонен храст, достигащ до 2 м височина, с изправени или приповдигащи се клонки. Листата са срещуположни, 1,5 до 4 см дълги и 1 -3 мм широки, линейни, кожести, със завит надолу ръб, отгоре тъмнозелени и лъскави, отддолу бяловлакнести, със силно изпъкнала главна жилка. Цветовете са виолетови, бледосини или бели, събрани в къси гроздоидни съцветия. Тичинките са само 2. Плодът при узряване се разпада на 4 кафяви орехчета. Медоносно растение.
Цъфти от май до юли.
Родината на розмарина е Средиземноморската област, където се среща да расте и в дивата природа. Предпочита по-топли райони.
У нас се отглежда като декоративно растение, главно по Черноморското крайбрежие.
Ползвана литература:
”Билките във всеки дом” – Д. Станева, Д. Панова, Л. Райнова, И. Асенов
Няма коментари:
Публикуване на коментар