вторник, 13 декември 2011 г.

Поширани круши


Продукти:

4 големи круши
1 л вода
1 ч.ч. захар


подправки по избор:
1 пръчка канела
1-2 ч.л. черен пипер на зърна или бахар
2-3 звездички анасон
кората на 1 лимон или портокал
1/2 шушулка ванилия

 

1. Обелете крушите, разполовете ги на четири и почистете от семето.
2. Сложете крушите в тенджера, залейте ги с вода и поръсете със захарта. Добавете подправки на вкус - зърна бахар или пипер за пикантност, пръчка канела, половин шушулка ванилия, звездички анасон.

 

3. За да не потъмнеят крушите при варенето, покрийте ги плътно с капак от хартия (виж  Как да си направим капак от хартия )

 

Изрежете излишното. Отрежете и върха на триъгълника. Така ще образувате дупка, през която ще се изпари течността. Разгънете хартиения капак и покрийте плътно крушите.
4. Оставете крушите да къкрят на тих огън. Температурата трябва да е ниска, за да се сварят равномерно крушите, да не се разкъсат по краищата. Варете ги докато омекнат. Проверявайте ги, като ги бодете леко с острието на нож. Оставете ги да изстинат в сиропа. Така може да ги съхранявате за няколко дни в хладилник.

 

5. Преди поднасяне, извадете крушите от сиропа. Подредете ги в чиния. Върнете сиропа на котлона и го сгъстете докато се карамелизира. Поднесете крушите, полети с карамелизирания сос. Може да добавите топка сладолед.
6. Може да замените половината от водата с бяло или червено вино. Може да използвате и само вино. По рецепта на Джулия Чайлд - на една чаша вино се слагат 6 с.л. захар. Варете течността около 5 минути след това пуснете обелените плодове и поддържайте топлината за 10 минути, оставяйки ги да къкрят. Дръпнете от котлона и оставете плодовете да изстинат в течността за 20 минути. След това можете да ги съхранявате за няколко дни в хладилник.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар