петък, 30 декември 2011 г.

Кебап в тиква


Продукти:

1 свинска тиква, около 2,5-3 кг

1 кг месо от диво прасе
1 голяма глава лук
4-5 склидки чесън
1/2 ч.ч. нарязани на ситно моркови, пиперка и целина
50 мл зехтин
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. вино
1 ч.ч. бульон
сол
10-15 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
смлян черен пипер
лют червен пипер
червен пипер
дафинов лист
пръчка канела
3-4 зърна карамфил

марината:
1/2 ч.ч. вино
1-2 с.л. оцет
1 глава лук
зърна черен пипер
зърна бахар
дафинов лист
вода

1. Смесете продуктите за маринатата и ги кипнете. Оставете сместа да изстине напълно.
2. Залейте месото с маринатата. Ако е необходимо долейте още вода за да го покрие напълно. Оставете го да се кисне за една нощ.
3. Извадете месото. Измийте го и го нарежете на малки парченца.


4. В тенджера загрейте зехтина. Запържете месото от всички страни до златисто. 


Нарежете лука и чесъна на ситно. Добавете и тях и ги запържете докато омекнат. Прибавете морковите, чушката и целината. Разбъркайте. Налейте доматеното пюре, виното и подправките. Оставете ястието на тих огън да се задушава. 


Разбърквайте от време на време и прибавяйте по малко от бульона. Течността трябва да изври напълно, а месото да е "разкапано".
5. Измийте добре тиквата. Може да използвате и друг сорт тиква, но "свинската" е особено подходяща, защото е с твърда кора и няма опасност да се пробие по време на печенето. Срежете и капачето и я почистете с лъжица от семките.

 

 

6. Сложете тиквата, заедно с капачето в тава. Поръсете я със сол, черен пипер и малко канела. Запечете я на 180 С докато леко хване коричка. Не бива да омеква напълно.

 

 

7. Изсипете кебапа в тиквата.

 

Захюпете с капачето и върнете ястието във фурната за още 30 минути.

 


 

 

1 коментар:

  1. Леле, колко продукти са включени в тази рецепта - звучи невероятно вкусно! А изглежда много апетитно! Благодаря за споделянето! Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване