сряда, 28 декември 2011 г.

Шоколадова торта

 


Тази торта е тъничка, много елегантна и силно шоколадова. Напълно подходяща за завършек на празнична вечеря.

Продукти:

за блата:

130 г шоколад
2 с.л. ром или кафе
100 г краве масло
2/3 ч.ч. захар (за маслото) + 1/3 ч.ч. (за белтъците)
3 яйца
1 щипка сол
1/3 ч.ч. бадеми
няколко капки бадемов екстракт (по желание)
1/2 ч.ч. брашно

За глазурата:
70 г шоколад
1 с.л. ром
50 г краве масло


1. Включете фурната да загрява на 180 С. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Натрошете бадемовите ядки.
2. Намажете с масло и поръсете с брашно тортена форма с отделящи се страни. Може да покриете дъното на тавичката с хартия за печене.
3. Нарежете шоколада на малки парченца. Разтопете го на водна баня. Добавете кафето или рома. Оставете го да изстине до стайна температура.
4. Разбийте добре маслото с 2/3 ч.ч. захар. Добавете жълтъците един по един, като не спирате да разбивате.

 
Posted by Picasa

Прибавете и малко по малко от изстиналия шоколад и натрошените бадеми и бадемовия екстракт.
5. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Добавете 1/3 ч.ч. захар.

 
Posted by Picasa

6. Добавете малко от разбитите белтъци в шоколадовата смес и разбъркайте леко с шпатула за да не спаднат. Така тя ще се олекоти.

 
Posted by Picasa

Тогава изсипете сместа при останалите белтъци. Внимателно разбъркайте с движение отдолу на горе.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

7. Излейте сместа в намаслената форма и я печете на 180 С за около 20 минути.

 
Posted by Picasa

В центъра трябва да остане леко мека.

 
Posted by Picasa

Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади напълно. Отделете с нож блата от стените на формата, поставете чиния върху тавичката и внимателно обърнете блата върху нея.

 
Posted by Picasa

8. Разтопете шоколада за глазурата на водна баня. Разбийте маслото, добавете шоколада и рома, като разбърквате непрекъснато.

 
Posted by Picasa

9. Намажете изстиналата торта с глазурата.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар