сряда, 28 декември 2011 г.
Шоколадова торта
Тази торта е тъничка, много елегантна и силно шоколадова. Напълно подходяща за завършек на празнична вечеря.
Продукти:
за блата:
130 г шоколад
2 с.л. ром или кафе
100 г краве масло
2/3 ч.ч. захар (за маслото) + 1/3 ч.ч. (за белтъците)
3 яйца
1 щипка сол
1/3 ч.ч. бадеми
няколко капки бадемов екстракт (по желание)
1/2 ч.ч. брашно
За глазурата:
70 г шоколад
1 с.л. ром
50 г краве масло
1. Включете фурната да загрява на 180 С. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Натрошете бадемовите ядки.
2. Намажете с масло и поръсете с брашно тортена форма с отделящи се страни. Може да покриете дъното на тавичката с хартия за печене.
3. Нарежете шоколада на малки парченца. Разтопете го на водна баня. Добавете кафето или рома. Оставете го да изстине до стайна температура.
4. Разбийте добре маслото с 2/3 ч.ч. захар. Добавете жълтъците един по един, като не спирате да разбивате.
Прибавете и малко по малко от изстиналия шоколад и натрошените бадеми и бадемовия екстракт.
5. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Добавете 1/3 ч.ч. захар.
6. Добавете малко от разбитите белтъци в шоколадовата смес и разбъркайте леко с шпатула за да не спаднат. Така тя ще се олекоти.
Тогава изсипете сместа при останалите белтъци. Внимателно разбъркайте с движение отдолу на горе.
7. Излейте сместа в намаслената форма и я печете на 180 С за около 20 минути.
В центъра трябва да остане леко мека.
Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади напълно. Отделете с нож блата от стените на формата, поставете чиния върху тавичката и внимателно обърнете блата върху нея.
8. Разтопете шоколада за глазурата на водна баня. Разбийте маслото, добавете шоколада и рома, като разбърквате непрекъснато.
9. Намажете изстиналата торта с глазурата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар