понеделник, 26 декември 2011 г.

Пай с круши и бадемова паста

 
Posted by Picasa

Продукти:

за тестото:

125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол
за крема:
170 грама бадемова паста (виж Как се прави бадемова паста)
2 ч. л. захар
2 с. л. брашно
85 г краве масло
1 голямо яйце
1 яйчен белтък
няколко капки бадемов екстракт (по желание)
1 1/2 ч. л. ром

3 поширани круши (виж Как се пошират круши)

1. Пригответе си маслено тесто за кората на тартата ( виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто). Приберете го в хладилник за 20-30 минути.
2. Извадете тестото от хладилника. Разточете го на кора с дебелина около 0,5 см.
3. Навийте кората на точилката и внимателно я пренесете върху тавичката за тартата.

 
Posted by Picasa

4. Оформете кората. Изрежете стърчащите краища.Не се притеснявайте, ако се напука или пробие. Откъснете парченце тесто от края и го притиснете върху дупката.
5. Надупчете кората с вилица. Приберете я за 15-20 минути в хладилник.

 
Posted by Picasa

Покрийте я с хартия за печене, изсипете върху нея зърна от леща, боб или пшеница. Така кората няма да се надуе и деформира при печенето. Тези зърна може да ги охладите в последствие и да си ги приберете за следващо печене.

 
Posted by Picasa

6. Печете кората в загрята на 200 С докато леко се зачерви по краищата. Махнете листа със зърната и я допечете. Оставете я да се охлади на стайна температура.
7. Извадете крушите от сиропа и ги оставете върху кухненска хартия или салфетка да се отцедят добре.

 
Posted by Picasa

8. Разбийте с миксер или кухненски робот бадемовата паста със захарта и брашното, докато стане гладка смес. Добавете яйцето и яйчния белтък, екстракта от бадем и алкохола.

 
Posted by Picasa

9. Изсипете сместа върху кората за тарта. Прорежете крушите и ги подредете в крема. Натиснете ги леко.

 
Posted by Picasa

10. Печете тартата около 35-40 минути в предварително загрята на 180 С фурна, или докато леко се зачерви.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар