петък, 30 декември 2011 г.
Шоколадови трюфели
Продукти:
400 г шоколад (може да използвате и диабетичен)
400 мл течна сметана
аромати по желание (ром, кафе, бадемов екстракт, настъргана портокалова кора или сладко от портокалови корички)
за овалване: какао, кокосови стърготини, карамелизирана захар, разтопен шоколад)
1. Нарежете шоколада на малки парченца.
2. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете шоколада в нея, дръпнете от котлона и разбъркайте енергично.
От топлината шоколадът ще се разтопи напълно. Получава се т. нар. "ганаш".
Разделете го в няколко купички и добавете към всяка от тях аромат по желание (1 с.л. ром, 1 ч.л. екстракт от кафе, няколко капки бадемова есенция или лъжица сладко от портокалови корички). Разбъркайте добре.
3. Оставете сместа да се охлади напълно, може и за една нощ.
4. С лъжичка гребете от сместа и оформете малки топчета. Приберете ги в хладилник да се стегнат пак.
5. Оваляйте ги по желание - бонбоните с ром - в кокосови стърготини, , тези с кафе - в какао, трюфелите с портокалови корички - в разтопен шоколад, а тези с бадемов екстракт - в натрошен карамел.
6. Почерпете с любов приятелите си.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар