вторник, 27 декември 2011 г.
Усукана пита
Продукти:
3 яйца (2 цели и 1 жълтък в тестото, 1 белтък за намазване)
3 с.л. кисело мляко
около 300 мл прясно мляко, леко топличко (цялото количество на течните съставки-яйца, кисело и прясно мляко общо трябва да е 450 мл)
1 с.л. маргарин
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
750 г брашно
кубче (42 г) прясна мая
125 г краве масло, малко олио
1. Залейте маята с малко от прясното мляко и я оставете да се разтвори. Добавете захарта и малко Брашно докато стане на рядка каша, като за палачинки. Оставете я на топло да шупне.
2. Към шупналата вече мая добавете яйцата, киселото мляко и солта. Прибавете брашното и замесете меко тесто (виж Как се меси тесто с мая). Може да го замесите на ръка или в машина за хляб, като спазвате инструкциите. Може да използвате и суха мая. Оставете го да втаса на топло за час и половина. Покрийте го да не изсъхва.
3. Разтопете маслото с малко олио, за да не загори. Леко раздърпайте вече втасалото тесто на плота. Намажете го с разтопено масло.
4. Започнете да загръщате краищата на тестото от вън на вътре, като леко го защипвате.
Образува се топка. Обърнете я и я сложете в тава, покрита с хартия за печене.
5. Намажете питката с разтопено масло. С остър нож прорежете лъчи от вътре на вън, като запазвате центъра цял.
6. Сложете висок ринг около тестото, за да се надува във височина (в случая е от тортена форма).
7. Усучете всеки лъч на питката.
Покрийте я с кърпа и я оставете на топло да втаса за около час.
8. Намажете втасалата питка с отделения белтък и останалото масло.
9. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна за около 40 минути. Проверявайте с дървена клечка кога е готова (да не полепва тесто по пръчицата).
10. Напръскайте питката с малко вода, покрийте я с кърпа и я оставете за 10-15 минути преди да я начупите.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесно изглежда!
ОтговорИзтриване