вторник, 27 декември 2011 г.

Как се овързва месо

Овързването на месото му помага да запази формата си при печене или задушаване. Така то може да се готви равномерно и да запази соковете си. Използвайте средно дебел, не много тънък памучен конец, защото може да се впие и да прореже месото. Изкуствените конци не са добро решение, тъй като могат да се разтопят при високата температура и да променят вкуса и аромата на ястието. В зависимост от вида си, месото може да се върже с няколко конеца, на различни меса. Но може да се овърже и с един цял конец.

1. Плъзнете конеца под горния край на месото и го завържете.

 

2. Направете примка с ръка.

 

3. Прокарайте месото в примката, нагласете я на 1,5-2 см под завързания край и я стегнете.

 

4. Направете следваща примка, прокарайте я около месото и отново я стегнете на 1,5-2 см под предходната. Постъпвайте така, докато достигнете до края на парчето месо. Опитайте се да пристегнете всички висящи парченца. Всички примки трябва да са достатъчно добре стегнати, за да не се деформира месото при готвене.

 

 

 

 

5. Обърнете месото и прекарайте конеца около всяка примка от долната страна.

 

 

Когато стигнете до горния край, обърнете отново месото и завържете двата края на конеца.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар