сряда, 7 декември 2011 г.

Пита за Никулден

 

Продукти:

300 мл вода
500 г бяло пшенично брашно
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб
сусамово и маково семе за поръсване

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
2. Може да го замесите предния ден, леко да го премесите и да го съхранявате в хладилник.
3. Отделете част от тестото за украсата. Премесете останалото, оформете го на питка и го оставете в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
4. Намажете вече втасалата питка с водичка, поръсете я със семена.

 

5. От отделеното тесто оформете фигурки за украса. Нарисувайте на лист риба, изрежете я и си направете шаблон. Разточете малко тесто, наложете шаблона и с остър нож изрежете фигурки.

 

С вилица оформете перките и опашката.

 

6. Направете фитилчета. Оформете котвата. Останалите ги завийте от двата края в противоположна посока.

 

 

7. Намажете фигурите с вода и ги поставете върху питката. За да не се напука грозно, направете прорези на няколко места с остър нож.

 

8. Печете питката в загрята на 180 С фурна за 30-40 минути докато бодната клечка, излиза суха.
9. Поръсете питката с вода, завийте я с кърпа и я оставете за 10 минути да изстине.

 

2 коментара:

  1. Проявила си страхотно творчество,Еми,чудесна празнична погача!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна питка! Много ми хареса! Декорацията е прекрасна! Благодаря за идеята!!!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване