Продукти:
300 мл вода
500 г бяло пшенично брашно
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб
сусамово и маково семе за поръсване
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
2. Може да го замесите предния ден, леко да го премесите и да го съхранявате в хладилник.
3. Отделете част от тестото за украсата. Премесете останалото, оформете го на питка и го оставете в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
4. Намажете вече втасалата питка с водичка, поръсете я със семена.
5. От отделеното тесто оформете фигурки за украса. Нарисувайте на лист риба, изрежете я и си направете шаблон. Разточете малко тесто, наложете шаблона и с остър нож изрежете фигурки.
С вилица оформете перките и опашката.
6. Направете фитилчета. Оформете котвата. Останалите ги завийте от двата края в противоположна посока.
7. Намажете фигурите с вода и ги поставете върху питката. За да не се напука грозно, направете прорези на няколко места с остър нож.
8. Печете питката в загрята на 180 С фурна за 30-40 минути докато бодната клечка, излиза суха.
9. Поръсете питката с вода, завийте я с кърпа и я оставете за 10 минути да изстине.
Проявила си страхотно творчество,Еми,чудесна празнична погача!
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка! Много ми хареса! Декорацията е прекрасна! Благодаря за идеята!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!