понеделник, 16 май 2011 г.

Пандишпаново-бадемова торта


Продукти:

за пандишпана:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

за бадемовия блат:

3 яйца
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. бадеми, смлени
1 с.л. какао
настъргана кора от 1 лимон

за крема:
120 г пудра захар
125 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 прах ванилия

за сиропа:
500 г вода
2 с.л. захар
2 с.л. сладко от вишни

плодове от сладко
ядки
цветни пръчици

1. Разделете яйцата за пандишпана на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта на три пъти като не спирате да разбивате. Добавете един по един жълтъците. Изключете миксера и прибавете брашното, като разбърквате внимателно с шпатула с движение от долу на горе (виж Как се прави пандишпан). Изсипете сместа в покрита с хартия тортена форма. Печете на 180 С докато забодена дървена клечка в средата на блата излиза чиста. Оставете го да изстине.


2. Разделете яйцата за бадемовия блат на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта на три пъти като не спирате да разбивате. Добавете един по един жълтъците. Изключете миксера и прибавете брашното, какаото, лимоновата кора и смлените бадеми като разбърквате внимателно с шпатула с движение от долу на горе (виж Как се прави пандишпан). Изсипете сместа в покрита с хартия тортена форма. Печете на 180 С докато забодена дървена клечка в средата на блата излиза чиста. Оставете го да изстине.


3. Сложете водата, захарта и сладкото за сиропа в малка тенджерка и ги възварете. Оставете сиропа да изстине.
4. Размийте брашното за крема в малко от студеното прясно мляко. Загрейте останалото мляко до завиране. Добавете разтвореното брашно на тънка струйка, като непрекъснато разбърквате. Прибавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Бъркайте енергично за да не загори. Прецедете го през цедка, за да отстраните получените бучици и го оставете да изстине.
5. Разбийте размекнатото масло на пяна със захарта. Прибавяйте по малко от добре изстиналия крем докато двата крема се смесят напълно.
6. Разрежете пандишпановия блат на две части. Сложете едната в поднос. Сиропирайте я. Намажете я с крем, поръсете с ядки и плодове.


Сложете отгоре бадемовия блат. Сиропирайте. Намажете с крем и поръсете с ядки и плодове. Поставете втората част от пандишпановия блат. Сиропирайте с останалия сироп. Намажете с крем тортата отгоре и от страни. Украсете по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар