понеделник, 16 май 2011 г.

Английска торта с бадеми


Продукти:

250 г краве масло, размекнато на стайна температура
250 г пудра захар
250 г бадемови ядки
3 с.л. какао
6 яйца
3 с.л. захар

за сиропа:

250 г вода
1 с.л. захар
1 с.л. сладко от вишни

за крокана:
1/2 ч.ч. захар

1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Смелете бадемите, но не много на ситно. Пресейте какаото.
2. Разбийте в купа белтъците на твърд сняг с 3 с.л. захар.
3. Разбийте отделно маслото с пудрата захар на пухкав крем.


Добавете един по един жълтъците.


Прибавете какаото.


4. Отделете си от крема 1/3 за намазване на тортата.


Към останалите 2/3 добавете смлените бадеми


и лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъци, като разбърквате внимателно с шпатула. Не разбивайте, защото ще спаднат белтъците.


5. Излейте сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене.


Печете блата в предварително загрята на 180 С фурна. Не го препичайте, оставете го леко влажен.
6. Оставете блата да изстине и го отлепете от хартията. Сложете го в тортена чиния.
7. Сварете сиропа и го оставете да изстине.
8. Загрейте в малка тенджерка захарта за крокана и я оставете да се разтопи и карамелизира. Намажете метална чинийка или тавичка обилно с олио. Така карамела няма да залепне и лесно ще се отдели. Изсипете готовия карамел в нея и го оставете да изстине напълно.


Натрошете го с хаванче.
9. Леко сиропирайте изстиналия блат и го намажете с крема. Поръсете отгоре с натрошения крокан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар