понеделник, 16 май 2011 г.
Английска торта с бадеми
Продукти:
250 г краве масло, размекнато на стайна температура
250 г пудра захар
250 г бадемови ядки
3 с.л. какао
6 яйца
3 с.л. захар
за сиропа:
250 г вода
1 с.л. захар
1 с.л. сладко от вишни
за крокана:
1/2 ч.ч. захар
1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Смелете бадемите, но не много на ситно. Пресейте какаото.
2. Разбийте в купа белтъците на твърд сняг с 3 с.л. захар.
3. Разбийте отделно маслото с пудрата захар на пухкав крем.
Добавете един по един жълтъците.
Прибавете какаото.
4. Отделете си от крема 1/3 за намазване на тортата.
Към останалите 2/3 добавете смлените бадеми
и лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъци, като разбърквате внимателно с шпатула. Не разбивайте, защото ще спаднат белтъците.
5. Излейте сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене.
Печете блата в предварително загрята на 180 С фурна. Не го препичайте, оставете го леко влажен.
6. Оставете блата да изстине и го отлепете от хартията. Сложете го в тортена чиния.
7. Сварете сиропа и го оставете да изстине.
8. Загрейте в малка тенджерка захарта за крокана и я оставете да се разтопи и карамелизира. Намажете метална чинийка или тавичка обилно с олио. Така карамела няма да залепне и лесно ще се отдели. Изсипете готовия карамел в нея и го оставете да изстине напълно.
Натрошете го с хаванче.
9. Леко сиропирайте изстиналия блат и го намажете с крема. Поръсете отгоре с натрошения крокан.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар