понеделник, 16 май 2011 г.
Ванилов сладолед
Продукти:
5 жълтъка
1 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. прясно мляко
150 г захар
1 шушулка ванилия
1. Разполовете шушулката с ванилия и с остър нож остържете семенцата от вътрешността и.
Сложете в тенджерка прясното мляко, захарта, семенцата от ванилията и самата шушулка. Кипнете ги да се разтвори захарта. Оставете сместа да се охлади.
2. Разбийте добре жълтъците.
Прибавяйте към тях на тънка струйка от млякото. Върнете всичко в тенджерката.
3. Сложете отново сместа на котлона и започнете да загрявате на ниска температура крема, като бъркате непрекъснато. Варете, докато кремът се сгъсти и драсната черта на бъркалката остава с чисти краища - не се стича и събира.
Оставете го да се охлади напълно. Може и една нощ в хладилник.
4. Разбийте сметаната на пухкав крем. Добавете малко по малко от яйчената смес.
5. Сложете крема в кутия във фризера и го разбърквайте с вилица през половин час или го замразете в машина за сладолед.
6. Сервирайте сладоледа със сладко от смокини или вишни, шоколадов крем, ядки.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар