понеделник, 16 май 2011 г.
Бадемова торта
Продукти:
10 яйца
280 г захар
280 г бадеми, смлени
2 с.л. брашно
за крема:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
250 г краве масло, размекнато на стайна температура
1 ванилия
за сиропа:
500 г вода
2 с.л. захар
2 с.л. сладко от вишни
печени филирани бадеми за гарниране
1. Разделете яйцата за блата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта на три пъти като не спирате да разбивате. Добавете един по един жълтъците. Изключете миксера и прибавете брашното и смлените бадеми, като разбърквате внимателно с шпатула с движение от долу на горе (виж Как се прави пандишпан). Изсипете сместа в покрита с хартия тортена форма. Печете на 180 С докато забодена дървена клечка в средата на блата излиза чиста. Оставете го да изстине.
2. Сложете водата, захарта и сладкото за сиропа в малка тенджерка и ги възварете. Оставете сиропа да изстине.
3. Разделете яйцата за крема на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете захарта на три пъти като не спирате да разбивате. Добавете един по един жълтъците.
4. Разбийте маслото на пухкава пяна.
Започнете да добавяте от разбитите яйца лъжица по лъжица.
5. Разделете блата на две части.
Сложете първата половина в тортена чиния. Сиропирайте с половината сироп. Намажете с крем.
Поставете отгоре другата половина от блата. Сиропирайте с останалия сироп. Намажете тортата отгоре и от страни с крем. Гарнирайте с печени филирани бадеми.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар