вторник, 14 декември 2010 г.

Как се прави пандишпан

 

Пандишпановото тесто е изключително лесно за приготвяне, а в същото време широко се употребява в сладкарството. То служи за основа на много торти, кексове и сладкиши.
Блат от пандишпаново тесто може да се приготви предварително и да се замрази за период до 3 месеца.

Пухкавият пандишпан няма нужда от допълнителни набухватели. Въздушните мехурчета, които се образуват при разбиването на белтъците, се разширяват по време на печене и надигат тестото. Така блатът става лек и пухкав.

Основно правило за избор на продуктите е да се вземат много качествени яйца. Съотношението яйца : захар : брашно е 1:1:1. На едно средно голямо яйце се вземат 25г захар и 25г брашно.

За да се разбият добре белтъците много е важдо да се работи с изключително чисти съдове, да няма по тях нито прашинка. Да са напълно сухи.

Печете блата за торта в специална тавичка с отделящо се дъно. Най-лесно се отделя тестото, когато върху дъното е сложен лист хартия за печене, но в някои случаи за сладкиши е по-удачно да се намаже тавичката леко с масло, да се поръси с брашно, а после да се изтупа излишното.

1. Пригответе си тавичката за печене. Включете фурната на 180 С.
2. Отделете белтъците от жълтъците. Пресейте брашното.
3. Сложете белтъците в купа и ги разбийте на твърд сняг. Бъркалките на миксера трябва да оставят следа по сместа.
4. Прибавете захарта на няколко пъти, по малко, като продължавате да разбивате за да поеме всичко.

 

5. Добавете един по един жълтъците. Разбивайте добре да се смеси първият, преди да сложите следващия.

 

6. Изключете миксера и започнете да добавяте брашното бавно, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Разбърквайте бавно, като внимателно подхващате тестото от долу на горе. В никакъв случай не енергично, за да не спаднат белтъците.

 

Може да добавите какао, кафе или смлени ядки. В този случай ги прибавете към брашното.

 



7. Изсипете тестото в приготвената тава и го разпределете равномерно.


 

8. Печете в предварително загрята на 180 С фурна докато блата се зачерви и забодена клечка в средата излиза чиста.

 

9. Обърнете блата върху кърпа и внимателно отделете хартията.

 

10. Блата за торта се реже с дълъг нож на няколко части - обикновено 2 или 3 блата.

 
Posted by Picasa

Класическият пандишпан е само от яйца, захар и брашно. При някои рецепти, обаче, може да се добавят разтопено масло, ром или ликьор и др. В този случай течността се прибавя на края - като се редува брашното и маслото (ликьора).



Генуезки пандишпан

Класическият пандишпан по генуезки се прави като основното тесто, но в него се прибавя малко разтопено краве масло. Маслото придава по-богат аромат на сместа.

основна рецепта:
4 яйца
115 г захар
115 г брашно
50 г разтопено краве масло

За неговото приготвяне се постъпва по същия начин, като традиционния пандишпан. Маслото трябва да бъде течно, но не прегоряла и да не е горещо. Добавете го в момента, в който прибавяте брашното. Слагайте малко брашно, малко масло, после пак брашно, масло. Изсипвайте маслото по краищата на купата, не в средата на сместа и разбърквайте внимателно с шпатулата.

2 коментара: