сряда, 8 декември 2010 г.

Щрудел с круши и дюли


Продукти:

за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио

за плънката:

1 кг круши
1 дюля
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1 ч.ч. галета
200 г стафиди или други сушени плодове
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром

30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия

1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Намажете го с олио, завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.


2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изтинат и да поемат течността.
3. Почистете крушите и дюлята.

 
Нарежете дюлята на парченца.

 
Настържете крушите или ги нарежете на ситно.

4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите.

 
Объркайте добре плънката.


5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.


7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Намажете листа с масло, поставете 1/4 от плънката в средата, загърнете краищата


 и с помощта на кърпата навийте руло.

8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло тавичка и го намажете с останалото разтопено масло.

9.  Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви (ако крушите са много презрели и сочни, печете на 180 С за по-дълго време)
10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар