за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио
за плънката:
1 кг круши
1 дюля
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1 ч.ч. галета
200 г стафиди или други сушени плодове
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром
30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия
1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Намажете го с олио, завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изтинат и да поемат течността.
3. Почистете крушите и дюлята.
Нарежете дюлята на парченца.
Настържете крушите или ги нарежете на ситно.
4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите.
Объркайте добре плънката.
5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
и с помощта на кърпата навийте руло.
10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар