събота, 25 декември 2010 г.
Тиквеник
Продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио
за плънката:
1 кг тиква, настъргана
2-3 с.л. олио
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1 ч.ч. нарязани орехови ядки
200 г стафиди, сушени сливи, сушени кайсии
50 мл лимонов ликьор или ром
30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване, смесена с 1 ванилия
1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте сушените плодове с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изтинат и да поемат течността.
3. Загрейте 2-3 с.л. олио в дълбок тиган. Сложете тиквата и я пържете, като бъркате непрекъснато докато омекне.
4. Добавете канелата, захарта, орехите и сушените плодове. Объркайте добре плънката.
5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 5 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Намажете листа с масло, поставете 1/5 от плънката в средата, загърнете краищата и с помощта на кърпата навийте руло.
8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло тавичка.
9. Намажете тиквеника с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви.
10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар