сряда, 8 декември 2010 г.

Заек


рецепта на дядо Жоро

Продукти:

1 заек
1/2 ч.ч. зехтин, масло или свинска мас
1 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
25-30 малки лукчета (балучки)
6 глави чесън на склидки
15-25 маслини
2 зелени пиперки нарязани
2 моркова нарязани
2 домата настъргани
2 дафинови листа
1 пръчка канела
8 зърна бахар
20-25 зърна черен пипер
4 пъпки карамфил
парче глава целина нарязана или шепа листа
шепа нарязан магданоз
1/2 лимон на резени
сол
1 ч.л. червен пипер
 


1. Почистете заека и ако е див го оставете да престои 24 часа в студена вода за да се обезкърви и 24 часа в марината. Нарежете го на парчета и го подсушете.

 


Почистете зеленчуците и ги нарежете.
2. Загрейте мазнината в дълбок тиган. Сложете парчетата месо и ги запържете от всички страни без да ги бодете. Извадете ги в подходящ съд за готвене - пръстен гювеч или стъклена тенджера.



3. Сложете в тигана зеленчуците в мазнината от заека и ги запържете леко. Прибавете ги при месото. Посолете. Налейте водата и виното.


Захлюпете и задушавайте на тих огън в продължение на 2,5-3 часа, докато сосът остане на мазнина.

4. Сервирайте месото с гарнитура от задушените зеленчуци и картофено пюре.





Няма коментари:

Публикуване на коментар