вторник, 28 декември 2010 г.

Лазаня

 
Posted by Picasa
Продукти:

за тестото:
2 яйца
200 г брашно
1 с.л. зехтин
щипка сол

за соса:

500 г кайма
1 глава лук
2 скл. чесън
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 литър салца

за бешамела:

1 с.л. краве масло
1 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана
сол
черен пипер

топено сирене
кашкавал
пармезан

1. От яйцата, солта, зехтина и брашното замесете твърдичко тесто. Намажете го със зехтин, завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине.
2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в малко зехтин. Добавете каймата и продължете да пържите, като непрекъснато разбърквате. Прибавете подправките и доматената салца. Оставете на тих огън да къкри.
3. В тенджерка разтопете маслото с малко зехтин. Добавете брашното и го запържете докато образува пяна. Дръпнете от котлона и добавете прясното мляко, като непрекъснато бъркате. Добавете сметаната и върнете на котлона. Оставете на тих огън като продължавате да разбърквате. Подправете със сол и черен пипер.
4. Разточете тестото на тънък лист. Нарежете го на парчета.
5. Сглобете лазанята, като редите в тавичка: Първо полейте дъното с 4-5 с.л. от соса, после 4-5 с.л. бешамел, подредете ред кори, отново сос, бешамел, поръсете сирене, ред кори. Продължавайте така докато се напълни тавичката. Завършете със ред кори, отгоре сос, бешамел и поръсете обилно с кашкавал и пармезан.
6. Запечете в загрята на 200 С фурна до образуване на златиста коричка.
 
Posted by Picasa

1 коментар: