вторник, 4 януари 2011 г.
Свинска пастърма
За пастърма се използват парчета от бута, филето или врата на животното. Изрязват се с остър нож, като им се придава правилна форма. Отстраняват се всички висящи парченца, сухожилия, кръвоносни съдове.
Осоляването става по сух начин, като парчетата се натриват със сол (най-добре морска). Нареждат се в съд, на дъното на който също е поръсена сол. Престояват така според теглото - парче с тегло 1 кг стои 24 часа в сол.
След това месото се измива от солта, подсушава се и се овалва в подправки:
розмарин и чесън:
1 с.л. горчица
1 глава чесън, счукан с малко сол
1 с.л. розмарин
Смесете горчицата със счукания чесън на паста. Втрийте я хубаво в месото от всички страни. Поръсете с розмарин. Нанижете парчето с канап и го окачете на студено и проветриво място да се суши.
червен пипер:
1 с.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. смлян черен пипер
Смесете горчицата счервения и черен пипер на паста. Втрийте я хубаво в месото от всички страни. Нанижете парчето с канап и го окачете на студено и проветриво място да се суши.
зърна черен пипер:
1 с.л. горчица
леко счукани зърна черен пипер
Втрийте хубаво горчицата в месото от всички страни. Поръсете с леко счукани зърна черен пипер. Нанижете парчето с канап и го окачете на студено и проветриво място да се суши.
По същия начин може да приготвите солена сланина. Най подходяща за това е от гърба на прасето
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Направо невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеНали! Ще се радвам да опитам и твоята, когато е готова.
ОтговорИзтриванеГоляма разлика в дните за осоляване при раличните рецепти?От 24 часа до 12 дни?На кого да вярвам?Ще опитам всички рецепти!Ще ми трябват много прасета и много бъчви с вино!Какво да правя?
ОтговорИзтриванеПравилото, което аз използвам е, че парче с тегло 1 кг. престоява 24 часа в сол. Ако парчето е по-малко - съответно намаляваш времето за осоляване.
ОтговорИзтриване"stefko9878 май 2011 г., 7:09
ОтговорИзтриванеГоляма разлика в дните за осоляване при раличните рецепти?От 24 часа до 12 дни?На кого да вярвам"
Дванадест дни осоляване? шегувате се ... Само 24 ч. са парче с дебелина до 3 см.
Има различни технологии за приготвяне на пастърма. Друг популярен начин за приготвянето и е осоляване, като месото се заровя в сол в продължение на 7 дни, след което се оставя под течаща вода за 7 дни. Така пастърмата става по-трайна. Аз използвам този, който съм описала. Става бързо, лесно, а после може да се съхранява във фризер за по-дълго време.
Изтриване