понеделник, 24 януари 2011 г.

Печено пиле със зеленчуци

Това е едно от най-вкусните пилета, които съм приготвяла някога. Рецептата е на Джулия Чайлд и Жак Пепен.

 
Posted by Picasa


Продукти:

1 пиле
няколко стръка мащерка
1 лимон
2 с.л. краве масло, размекнато на стайна температура (ако пилето е домашно, намалете количеството на маслото)
300 г гъби
2 глави лук (или 2 шепи малки лукчета)
пресни картофи (по желание)
1 морков
сол
черен пипер
червен пипер

1. Измийте пилето и го подсушете. Натрийте го със сока от половин лимон. Посолете го със сол, черен и червен пипер от вътре и от вън. Намажете го добре с маслото.
2. Нарежете другата половина от лимона на кубчета и го сложете в кухината на пилето заедно с няколко стръка прясна мащерка.
3. Сложете пилето в тавичка върху решетка.

 
Posted by Picasa

4. Загрейте фурната на 220 С. Запечете пилето за 10 минути. Намалете фурната на 180 С и печете още 1 час.
5. Нарежете зеленчуците на едро, лука на 4. Ако слагате картофи, запържете ги за кратко в малко мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Сложете ги в тавата около пилето. Посолете ги леко. Печете още 1/2 час.

 
Posted by Picasa

6. Сервирайте с любов

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар