вторник, 25 януари 2011 г.

Домашно крема-сирене

 
Posted by Picasa


Продукти:


5 л домашно прясно мляко
1/2 с.л. мая за сирене
сол
подправки по избор (мащерка, риган, босилек, чесън)

1. Стоплете млякото до 35 С. Размийте маята с малко от топлото мляко и я объркайте с млякото.
2. Захлюпете тенджерата, завийте я с вълнено одеяло и оставете млякото за 2-2 1/2 часа на топло за да се подкваси.
3. Прокарайте нож до дъното на тенджерата и нарежете подквасеното мляко на кубчета. Изсипете го в покрита цедка с тензух за да се отцеди.
4. Щом млякото престане да капе, го преместете във форма и го затиснете с тежест. Да престои така 12 часа.
До тук процедурата е същата като при правене на прясно сирене.
5. Сложете питата прясно сирене в стъклен съд и го нарежете на дебели резени.

 
Posted by Picasa

6. Сложете сиренето за 1 минута в микровълновата фурна. Извадете го. По краищата то трябва да се е втечнило. Разбъркайте го с лъжица, все едно месите тесто.
7. Върнете го отново за 1 минута в микровълновата. Отново го разбъркайте. Трябва да получите смес, подобна на крем. Ако е необходимо го загрейте още веднъж в микровълновата.
8. Добавете сол на вкус, подправки, счукан чесън. Ако желаете може да добавите и малко течна сметана за по-богат вкус. Имайте в предвид, че като изстине, сиренето ще се втвърди значително.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар