вторник, 14 декември 2010 г.
Мързелива точена баница
Маминка правеше тази баница често. Лесна е, много вкусна и не се искат особени умения за разточване на тънки листа. Аз я харесвам повече със свинска мас, отколкото с масло. Може да се приготви и с олио или маргарин, но тогава не става толкова пръхкава и не се отделят толкова добре пластовете на тестото.
Продукти:
300 мл. вода (суроватка)
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
550 г брашно+ още за точене
100 г краве масло или свинска мас
за плънката:
150 г саламурено сирене
1 яйце
1. Пресейте брашното на кладенче и изсипете вътре водата, солта, олиото и оцета. Замесете твърдичко гладко тесто. Оставете го да си почине половин час
2. Разделете тестото на 15 топчета. Разточете всяко едно на кръг колкото чаена чинийка. Слепете ги на 3 купчинки по 5 като мажете с размекнато масло помежду им.
3. Разточете всяка купчинка на лист с диаметър на тавата в която ще печете баницата.
4. Натрошете сиренето и го размесете с яйцето. Намажете тавата с масло. Сложете вътре първата кора. Поръсете с половината от сиренето.
Похлюпете с втората кора. Поръсете с втората половина от сиренето. Покрийте с последната кора. Хубаво притиснете краищата. Намажете баницата с останалото масло.
Нарежете я на парчета.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 30-40 минути. Щом се изпече баницата, извадете я от фурната и я напръскайте с вода.
Покрийте я с кърпа и оставете да поизстине.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар