събота, 14 май 2011 г.

Меренги


Продукти:

5 белтъка
250 г пудра захар

за крема:
5 жълтъка
150 г краве масло
150 г пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. бадеми

1. Сложете белтъците в суха и чиста купа и ги разбивайте с миксер на висока скорост около половин час. Трябва да станат много твърди и лъскави. Прибавете пресятата пудра захар на няколко пъти, като продължавате да разбивате.


2. Застелете тава с хартия за печене и я поръсете с пудра захар. Така по-лесно ще извадите след това меренгите.


С помощта на две супени лъжици оформете топки от белтъчната смес върху хартията.


Печете в загрята на 80 С фурна докато придобият твърда коричка. (около 3 часа)Оставете ги да изстинат и внимателно отделете хартията.


3. Попарете във вряла вода бадемите. Обелете ги и ги запечете леко до порозовяване. С остър нож ги нарежете на лентички.
4. Разбийте маслото на пяна. Добавете ванилията, пудрата захар и жълтъците един по един. Прибавете бадемите.


5. Намажете меренгите с крем и ги слепете две по две.

1 коментар: