петък, 6 април 2012 г.

Тарта със спанак




Продукти:
за 1 голяма или 6 малки тарти

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 щипка сол

за плънката:
3 яйца
100 г спанак
2 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 с.л. зехтин
100 мл прясно мляко
2 с.л. сметана
100 г сирена (синьо, топено, кашкавал, бяло саламурено)
сол
черен пипер

1. Нарежете маслото на кубчета. Сложете го в кухненски робот заедно с брашното и солта. Миксирайте за кратко. Добавете малко от студената вода и миксирайте отново (виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто). Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 час в хладилник.
2. Разточете тестото на тънък лист и го поставете във форма за тарталети.







Прекарайте точилка по краищата му и отстранете излишното тесто.


Надупчете ги с вилица, за да не се надуе при печенето.


Покрийте формите с хартия за печене и ги запълнете със зърна леща, боб или др.


3. Печете тартите в загрята на 180 С за 10-12 минути, докато ръбчетата им леко започнат да порозовяват. Извадете ги да се охладят. Премахнете хартията за печене и зърната.


4. Измийте спанака, лука и чесъна. Загрейте зехтина в тиган. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън да се задушат за кратко. Прибавете и спанака да омекне.


5. Разбийте яйцата, млякото, сметаната. Добавете настърганите сирена и задушения спанак.


6. Напълнете с тази смес тартите.


Върнете ги във фурната и ги печете докато се зачервят. Сервирайте ги за лека вечеря или обяд със зелена салата. Може да ги поднесете като предястие на приятелите си.








Няма коментари:

Публикуване на коментар