неделя, 8 април 2012 г.

Питка - цвете

по идея на Дианка и Valentina Zurkan

Продукти:

500 г брашно
10 г прясна мая
270 мл вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 г разтопен маргарин


1. Замесете меко тесто от брашното, водата, маята, захарта, солта и 1 с.л от маргарина (виж Как се прави тесто с мая). При този вид тестени изделия - с много шарки, за да станат те по-отчетливи, трябва да се предвиди малко по-твърдо тесто. Затова и течността е по-малко от обикновено. Оставете го за около час да втаса.
2. Разделете тестото на 8 топки.
3. Разточете 5 от питките на кори с големина на чиния. Слепете ги една върху друга, като ги мажете с разтопено масло помежду.


4. Ще ви е по-лесно, ако сега преместите кръговете в тава, покрита с хартия за печене. Разрежете ги по диаметър на 8 триъгълника, като не прорязвате до края на кръга - оставете около 1 см неразрязан.


5. Направете прорез през средата на всеки триъгълник - отново без да прорязвате краищата.


6. Хванете върха на всеки триъгълник и го обърнете извън кръга.


Прокарайте върха през прореза два пъти. Така ще се усуче.



7. Разделете останалите 3 топки на две - така ще получите 6 топки. Петте от тях разточете на кръгове (по-малки от предишните) и ги слепете с масло. Разрежете получената купчинка на 8 триъгълника по диагонал. Направете прорез в средата на всеки от тях.


8. Хванете ъгъла на всеки от триъгълниците и го проврете през процепа - веднъж. Така ще получите 8 подобия на листа.



9. Подредете ги във вътрешността на предишния кръг.


10. Разточете останалата 1 топка на тънък лист. Изрежете кръгчета с малка чашка или формичка. Подредете ги един до друг със застъпване.
11.  Леко ги намажете с масло. Завийте първото кръгче на рулце,


продължете със следващото.


Завийте така 5-6 кръгчета заедно.


12. Разрежете ги на две - ще получите две рози. Направете по същия начин още две.


13. Направете останалите изрезки на топче, сложете ги в средата на питката. Подредете върху тях розичките.


14. Оставете питката да втаса. Намажете я с останалия маргарин.


15. Печете питката в загрята на 200 С фурна докато се зачерви. Пробвайте готовността и с дървена клечка.




15 коментара:

  1. Много красива питка, Еми! Чудесна е!

    Прегръдки и пожелание за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Divna pogača mila, hvala puno za ovaj lepi tutorijal :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Много красива питка! Комплименти за търпението и майсторлъка, Еми! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно творение!!!

    ОтговорИзтриване
  5. гледах рецептата снощи и днес ще се пробвам да я направя.надявам се,че ще ми се получи.не съм правила до сега тесто без яйца и мляко.иначе е много красива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци и ще чакам коментар по резултата.

      Изтриване
    2. получи се.листата на розите ги рязах с капачка на бутилка,но стават малки розички.следващия път с по-голяма форма.мисля си и да пробвам с рецептата на питка слънце,но да я навия по този начин.

      Изтриване
    3. Благодаря за отговора! Аз рязах кръгчетата с малка ракиена чашка. Разбира се, че ще стане и с тесто с мляко и яйца! Просто питката беше за Цветница, а тогава е по време на пости и затова тестото е само с вода. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Здравейте!Започна се:). Зарибих се доста здраво.Втора седмица питка.Много ми харесват Чудесата на Валентина Зуркан и съм си поставила за цел да се пробвам и аз.Качих снимки (в една от социалните мрежи),за които получих доста похвали.Само един коментар малко ме разочарова:"От къде си купи тази форма,в която си сложила тестото?".Аз съм малко егоист и тази тайна ще си я запазя за мене:)
    ИСКРЕНО ВИ БЛАГОДАРЯ МИЛА ЕМИЛИЯ,ЧЕ МИ ПОКАЗАХТЕ ТЕЗИ ЧУДЕСА:)))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! И поздравления за успехите! Продължавайте да творите!

      Изтриване
  7. довечера ще я пробвам, да не се изложа за Коледа

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно...., красива, а вкусна, нямам думи. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиво оформена, Поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  10. Meus parabéns!!!incrivelmente belíssimo!!!!
    Amei de paixão maravilhoso sensacional receita!!
    Perfeição o passo a passo muito bem explicado amei ,amei mesmo gostaria de receber novodades no meu e-mail dinha-58@hotmail.com

    ОтговорИзтриване