Рецепта на Ева Тонева
Продукти:
2 яйца
60 гр захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
60 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 гр смлени орехи
1 с.л. канела
масло и брашно за намазване на формата
лимонов сок
За глазура и гарниране:
500 гр ябълки
орехови ядки
2-3 с.л. кайсиев мармалад или мед
малко пудра захар за поръсване
Включете фурната да загрява на 200 С.
1. Намажете малка тавичка (със страни около 20 см) с масло и я поръсете с брашно.
2. Смелете ореховите ядки с 1 с.л. канела.
3. Пресейте брашното, бакпулвера, солта и ванилията.
4. Разбийте яйцата със захарта до като побелеят и образуват гъст крем.
5. Прибавете сместа с брашно лъжица по лъжица, като разбърквате внимателно с дървена лъжица или шпатула с движение от долу на горе за да не спаднат яйцата.
6. Добавете и сместа от смлени орехи и канела, отново като разбърквате внимателно.
7. Изсипете сместа в намазаната тавичка.
8. Обелете ябълките и ги нарежете на четвъртинки. Нарежете всяка четвъртинка на тънки резенчета, разперете ги като ги притиснете леко с ръка върху острието на ножа и ги пренесете внимателно върху сладкиша.
9. Поръсете с едри парчета орехи между ябълките.
10. Печете сладкиша в загрята на 200 С фурна за около 20-30 минути. Проверявайте готовността му, като го пробождате с дървена клечка - тя трябва да излиза суха.
11. Загрейте в съд кайсиев мармалад или мед до завиране. Намажете с него ябълките от изпечения сладкиш.
Ако желаете може да го поръсите с малко пудра захар. Захарта ще попие в намазаните с мармалад ябълки, а по краищата ще остане. Сервирайте го охладен.
много съблазнително
ОтговорИзтриванепоздрави и хубав следобед