петък, 20 април 2012 г.

Козунак и мъфини със сметана и бадеми



Източници на рецептата: Ева Тонева Food Styling & Photography
Angellove's Cooking и Роси от Кулинарен еликсир

Продукти:
за  1 тава мъфини (12 бр) и 1 козунак

3 цели яйца и 1 жълтък
200 г захар
200 г заквасена сметана
125 г мазнина (на половина краве масло, на половина олио)

прахче ванилия
кората на 1/2 лимон
1 ч.л. лимонов сок

щипка сол
20 г прясна мая
600 г брашно

за гарниране:
белени бадеми (виж Как се белят бадеми)
филирани бадеми
захар за поръсване
отделения белтък
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко


1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто за козунак).

2. Разделете втасалото тесто на две части. Разделете едната част на 12 топки. Разтеглете всяка от тях на фитилче. Усучете го. Вържете го на възелче.
3. Сложете всяко от възелчетата в намазана с масло тава за мъфини и ги оставете да втасат.
4. Разделете другата половина от тестото на три чести. Разтеглете всяка от тях на фитил. Сплетете ги на плитка. Сложете плитката в кексова форма и я оставете да втаса.
5. Разбийте белтъка с прясното мляко и олиото. Намажете втасалите козунаци. Забодете в мъфините по един бадем, а козунака поръсете с филирани бадеми. Поръсете ги със захар.
6. Печете мъфините в загрята на 180 С фурна до зачервяване. Козунакът печете в загрята на 170 С фурна. Проверявайте го с дървена клечка.



3 коментара:

  1. Прекрасни са! Няма да ми омръзне да чета за козунак! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми,супер са козуначетата!И с конци,браво!
    Снимките също са станали чудесни!
    Бих си грабнала едничко,ама сигурно първи са свършили :)!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Вярно е! Децата ги изядоха в движение, едвам ги снимах. Роси, козунаците със сметана наистина са много вкусни. Благодаря ти отново за предложението! Мисля, че всяка година вече ще имаме и такъв за Великден.

    ОтговорИзтриване