четвъртък, 19 април 2012 г.

Как се прави тесто за козунак



Продукти:
за 2 средни по големина козунака


4 яйца
200 г захар
150 мл прясно мляко
125 г мазнина (на половина краве масло, на половина олио)

прахче ванилия
кората на 1/2 лимон
1 ч.л. лимонов сок

щипка сол
20 г прясна мая
600 г брашно


допълнително олио за оформяне на рулата и намазване на тавите



за пълнежа:
мармалад, сладко, сушени плодове, ядки, локум или орехов крем

за глазурата:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
захар за поръсване

1. Затоплете леко прясното мляко и сложете захарта в него за да се разтопи.



 Добавете ванилията.


Когато сместа се охлади до стайна температура, залейте маята с чест от нея (около 50 мл) да се разтвори. Добавете около 100 г от брашното на гъста каша. Оставете я да шупне и да се надигне.


2. Разбийте яйцата с вилица. Хубаво е да ги извадите от предната вечер от хладилника и да са на стайна температура.


Разтопете маслото.


3. В контейнера на машина за хляб сложете млякото, яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора, шупналата мая, брашното и солта.


4. Пуснете машината на програма само за месене (при мен тя трае 15 минути).
5. Щом стане първоначалното омесване на продуктите, включете отново програмата за месене и с лъжичка започнете да капете от маслото върху тестото. Изчаквайте тестото да поеме хубаво предното количество, преди да добавите следващото. ( за 15 минути моето тесто не успява да усвои мазнината и пускам програмата трети път).


6. Пуснете програмата за месене за последен път, за да се омеси хубаво тестото. (цялото месене трае 1 час). По повърхността му трябва да се получат мехурчета, а то самото да се точи на ленти.




Тестото става доста меко, но аз не добавям допълнително брашно. Наистина така с него по-трудно се работи и по-трудно се оформят фигурки, но козунаците стават меки и пухкави. Оставете тестото да втаса в машината или в друг, покрит съд. Втасването трае повече от хлебно тесто заради многото захар и яйца. В зависимост от топлината на стаята, може да трае 3-4 часа, а може и повече. Стаята трябва да е топла и да няма течение (да не се отварят врати или прозорци). Тестото да не се пипа. То трябва да увеличи три пъти обема си.



От това тесто може да направите различни форми:

да направите две или три рула с плънка и да ги усучете или сплетете:


Може да ги напълнете с плънка - например със сладко от кайсии


Сложете го във форма и го оставете да втаса. Тестото трябва да удвои обема си.
Намажете го със смес от разбито с 1 с.л. прясно мляко яйце и 1 с.л. олио. Украсете с цели бадеми, поръсете със захар и печете в предварително загрята на 170С фурна.



4 коментара:

  1. Еми, тестото ти е чудесно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани! Рецептата се предава от поколения. Дори пазя един вариант с 40 яйца - фамилията е била голяма.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е тестото! Моите опити за направа на козунак винаги са с провал, а твоя е приказка. Поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване