четвъртък, 5 април 2012 г.
Касуле
Продукти:
500 г бял боб
2 патешки бутчета
400 г свинско месо
1 парче наденица
200 г пушено месо (бекон, свински бут, пушено пиле)
1 голяма глава лук или стрък праз, нарязани
4-5 склидки чесън, пасиран
3 дафинови листа
1 ч.ч. смлени домати
1 морков, нарязан на ситно
1 пиперка, нарязана на ситно
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. нарязана целина
1 с.л. нарязан розмарин
1 с.л. мащерка
1 ч.ч. вино
50 мл коняк
сол
черен пипер
лют червен пипер
1. Накиснете боба от предната вечер в студена вода.
2. Сварете го за около 1 час, леко да омекне и да се разпука.
3. Нарежете месото и наденицата на парчета.
4. В сгорещен тиган, без мазнина, запържете първо патешките бутчета. Те пускат обилно мазнина. Извадете ги в покрита с алуминиево фолио тавичка.
5. В същия тиган, като използвате отделената мазнина, запържете първо бекона, а после и свинското месо. Добавете наденицата в тигана и леко я запържете. Извадете ги при патешкото.
6. В отделената при пърженето на месото мазнина сложете нарязаните лук, праз и пасиран чесън. Запържете ги.
Добавете виното да кипне. Прибавете дафиновия лист, мащерката, розмарина и коняка.
7. Залейте месото със сместа с вино, посолете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 фурна поне за час.
8. Разбъркайте сварения боб със смлените домати, нарязаните морков, пиперка, магданоз, целина и лют червен пипер. Посолете на вкус.
9. Подредете ястието в голям пръстен съд. Първо сложете половината от боба, отгоре разпределете половината от месото, отново ред боб и ред месо.
Захлюпете съда и печете отново във фурната за 2 часа, като след 15 минути намалите температурата на 150 С. На всеки 20-30 минути разбърквайте ястието. Казват, че истинското касуле трябва 7 пъти да хване коричка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар