петък, 26 ноември 2010 г.

Как се прави домашно сирене

Продукти:

5 л домашно прясно мляко
мая за сирене ( според инструкцията на производителя - от 3-до 5 капки на литър)
4-5 с.л. кисело мляко

1. Прясно издоеното мляко се подквасва при температурата на доене 35-37 С. Ако млякото е поизстинало - затоплете го леко на котлона. Ако се притеснявате за наличните бактерии - може да го сварите до температура 70 С, като я поддържате в продължение на 15-20 минути и после да го охладите.
2. Размийте киселото мляко с малко студено прясно мляко или преварена вода и изсипете сместа в топлото мляко, като разбърквате с дървена лъжица с движения напред-назад. Не бъркайте в кръг. Изчакайте 15-20 минути да започне да се подквасва млякото.
3. Размийте маята за сирене с малко студено прясно мляко или преварена вода и разбъркайте в топлото мляко, като движите дървената лъжица отново напред-назад, а не в кръг.
4. Завийте тенджерата с млякото с вълнена завивка и я оставете на топло. Ще разберете, че млякото се е подквасило, като го докоснете с ръка. Тя трябва да докосва бистра течност.


5. Щом млякото стегне, разрежете го с нож на големи кубчета с размер 2-3 см, достигайки до дъното на тенджерата.







Оставете го да си почине малко за около 15 минути, докато се отдели суроватката на повърхността.Изсипете го в торба от тензух и го закачете да се отцеди. Запазете отделената суроватка. Ще я използвате за да приготвите саламура, в която сиренето ще зрее. Освен това тя е чудесна за приготвяне на хляб, мекици и питки.
6. Щом престане да капе, притиснете го с тежест. Нека престои така около 12 часа.

 
7. Отделете внимателно тензуха и нарежете сиренето на парчета. Посолете го. Това е прясно сирене и може да се консумира и така.
8. Осоляването може да бъде сухо, като сиренето се реди съд /тенекия или голяма кутия/ и помежду бучките се ръси с морска сол 35-40 г за 1 кг сирене. Докато престоява сиренето си пуска вода и с добавената сол се образува саламура. Ако тя не е достатъчна за да го покрие, трябва да се направи допълнителна както за мокро осоляване и да се долее. За мокрото осоляване се приготвя саламура от 1 литър преварена вода и 180 г сол. В нея сиренето престоява 24 часа.
9. На следващия ден сиренето се отцежда и се залива отново вече със саламура, приготвена от отделената суроватка и саламурата в която се е осолявало, като се смесват в съотношение 50 : 50. Може и да се приготви нова саламура от суроватка и сол - на 1 литър суроватка - 80 г сол. Сиренето се оставя на хладно място да зрее 35-40 дни.

1 коментар:

  1. Каква е причината да ми се проточи саламурата ! Как да я оправя или наново,но няма ли да се получи същото явление !

    ОтговорИзтриване