Това е рецепта за много фин сладкиш от тетрадката на маминка Милка. Успешно може да бъде приготвен и с ябълки.
Продукти:
за пандишпана:
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
за плънката:
1 500 г круши
1 с.л. канела
1 щипка карамфил
1 щипка джинджифил
1 с.л. мед
2 с.л. лимончело (или ром)
за глазурата:
3 белтъка
3 с.л. захар
1 ч.ч. орехи, едро натрошени
1. Включете фурната да загрява на 180 С.
2. Обелете и почистете крушите. Нарежете ги на парченца, залейте ги с ликьора и ги оставете на тих огън да се задушават.
3. Пригответе пандишпана. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете захарта на три пъти, като продължавате да разбивате. Добавете един по един жълтъците. Изключете миксера и разбъркайте брашното бавно с дървена лъжица или шпатула.
4. Изсипете тестото в предварително намазана и поръсена с брашно тавичка и печете до леко порозовяване.
5. Щом изври течността на крушите, добавете меда, канелата, карамфила и джинджифила. Разбъркайте и още горещо изсипете върху опечената пандишпанова кора.
6. За глазурата, разбийте на сняг белтъците. Добавете захарта на три пъти.
7. Намалете фурната на 100 С. Разпределете белтъците върху сладкиша, поръсете с орехи
и запечете отново за кратко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар