понеделник, 1 ноември 2010 г.

1 ноември - ден на народните будители




Днес отбелязваме деня, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив, от 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник, но през 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява през 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неучебен ден за всички учебни заведения.

 

"Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни."

 

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар