петък, 26 ноември 2010 г.

Домашен кашкавал

 
Posted by Picasa
Продукти:

5 л прясно мляко
4-6 с.л. морска сол
10 г лимонена киселина

1. Изсипете млякото в голяма тенджера и го оставете да заври. Прибавете солта и варете като разбърквате непрекъснато докато солта се стопи.
2. Добавете лимонената киселина и продължете да варите и разбърквате още 10 минути.
3. Млякото трябва да се пресече. Варете докато сурватката стане напълно бистра.
 
Posted by Picasa
4. Прецедете пресечената смес през цедка, покрита с тензух. Запазете суроватката. Може да я използвате за хляб, мекици или за саламура.
 
Posted by Picasa
5. Щом престане обилното отцеждане на сурватката, омесете с ръце горещия кашкавал и го сложете във форма,
 
Posted by Picasa
притиснат с тежест (аз ползвам сито). В което слагам плътно влизаща тенджера и притискам с тежест.
 
Posted by Picasa
Оставете го да престои около 2 часа.
6. Извадете кашкавала и го преместете в хладилника върху скара, за да може да засъхне от двете страни.
 
Posted by Picasa
Постепенно започва да пожълтява. Може да се консумира след два дни.

Истинското му зреене продължава около месец и половина. За да не изсъхва, може да се потопи в разтопен парафин.

9 коментара:

  1. Здравейте! Изпробвах рецептата, но прясното мляко изобщо не ми се пресече, така както е показано на снимката. Според Вас защо се получи така. Спазих всичко по рецептата.
    Антония

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно ми е да отговоря.
      Това е супер лесна рецепта и на много места в домашни условия точно така си правят хората кашкавал. Не знам защо при Вас не се е получил - важно е качеството на млякото, както и да поври добре. После трябва да се остави малко да престои и пресеченото само се отделя на парцали. Може вместо лимонтузу да се сложи и малко лимонов сок.
      Аз лично повече харесвам рецептата с мая (кашкавалът става много мек, маслен и хубаво се разтича при загряване), но тя е много трудоемка, а и там много трябва да се внимава за точната температура. Малко невнимание и кашкавалът не става хубав.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор. Да Ви споделя, че след като не ми се пресече с лимонтузуто аз изцедих един лимон и сложих сока му в млякото, но пак не се пресече. На вкус млякото се беше променило, но не се получи самото пресичане на парцали. Ще пробвам пак и ще споделя резултата. Лимонената киселина, която е продават в магазините дали е същото лимонтузу или има разлика?
      Антония

      Изтриване
    3. Същата е. Аз такава си вземам.

      Изтриване
    4. Здравейте! Снощи пак пробвах рецептата и този път ми се получи страхотно, точно както сте показали на снимките, но все още не съм го опитала на вкус как е. Благодаря Ви за хубаво описаната рецепта! Действително е много лесна рецептата, така и не мога да си обясня какво обърках първия път.
      Антония

      Изтриване
    5. Благодаря за коментара! Възхищавам се на упоритостта Ви! Дано и на вкус Ви хареса!
      Хубав празник на Вас и цялото Ви семейство!

      Изтриване
    6. Здравейте! Мога да Ви споделя, че кашкавала е страхотен на вкус и даже вече почти сме го изяли. Тази рецепта ще влезне в постоянна употреба от мен - бърза, лесна и вкусна! Отново Ви благодаря! Антония

      Изтриване
    7. Поздравление за страхотния блог! Антония

      Изтриване
    8. Аз благодаря за коментарите! Надявам се и с други неща да Ви бъда полезна!

      Изтриване