петък, 12 ноември 2010 г.

Мазен хляб

 

Продукти:

300 мл вода (или прясно мляко)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 пак. суха мая
500 г брашно

100 г масло (смес от олио и краве масло)
100 г сирене
1 яйце

1. От водата, брашното, маята, солта и захарта замесете меко тесто. Оставете го да втаса за един час.
2. Разтопете в малък съд маслото. Натрошете сиренето.
3. Пригответе тавичката, в която ще печете мазния хляб. Сложете купичката с маслото в нея. Така мазнината, която ще капе от ръцете ви ще омазни достатъчно тавичката, а и няма да изцапате нищо допълнително.

 
4. Откъснете от тестото малко топче. Потопете го в мазнината.

 
Разстелете го върху ръката си и го поръсете със сирене.

 
Загърнете го на топка.

 
5. Откъснете малко по-голямо парче от тестото. Потопете го в мазнината. Разстелете го върху ръката си и го поръсете със сирене. Сложете отгоре му първото топче, обърнато с отвора на долу.

 
Загърнете го на топка.

 
6. Откъснете отново малко по-голямо парче от тестото. Потопете го в мазнината. Разстелете го върху ръката си и го поръсете със сирене. Не се притеснявайте, ако някъде се разкъса. Сложете отгоре му предното топче, обърнато с отвора на долу. Загърнете го на топка.
Постъпвайте така докато свърши тестото.

 
7. В тавата над която сте работили, вече е покапало достатъчно масло, за да я омазни. Сложете последната топка с отвора на долу в тавата.

 
Леко я приплескайте на питка.

 
Оставете я да втаса.
8. В останалото масло разбийте едно яйце. Сложете и сирене, ако ви е останало. Залейте с тази смес втасалата питка. Печете на предварително загрята на 180 С фурна.

 
Зарадвайте семейството и приятелите си с тази лесна и много вкусна питка. Спокойно може да се приготви и с готово, купено тесто.





1 коментар:

  1. Майка ми го завива по някакъв малко по различен начин .. Става малко като пита .. Уникално вкусно е :X Последният път като прави сложи отгоре малко кашкавал .. Лелее няма таклава вкусотия :D Опитайте и си направете .. Няма да сбъркате :):)

    ОтговорИзтриване