петък, 26 ноември 2010 г.
Содена питка
Продукти:
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 яйце
1 кг брашно
1. Сложете содата в млякото и я разбъркайте докато шупне. Добавете яйцето и солта.
2. Пресейте брашното и започнете да прибавяте млечната смес. Замесете меко тесто.
3. Сложете питката в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене. Притиснете я леко, намажете я с вода и я надупчете с вилица.
4. Печете питката в предварително загрята на 200 С фурна.
5. Щом се зачерви, проверявайте питката с клечка за зъби - ако излиза чиста, без полепнало тесто, то тогава е изпечена.
Извадете я, напръскайте я с вода и завийте с кърпа. Оставете я леко да изстине - "да си обиколи нивката".
Разчупете я и я поднесете.
Разрязано парче, пълно вътре с масло и сирене или мед - това е познатата от детството "мечка".
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар