Продукти:
300 мл пр.мляко
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 яйца (отделете един жълтък за намазване)
3 с.л кисело мляко
3 с.л. олио
750 г брашно
60-70 г краве масло
1. Накиснете маята в леко топличкото мляко заедно със солта и захарта.
2. Пресейте брашното. Щом маята се разтвори, смесете я с малко брашно на гъста кашица. Оставете я да шупне.
3. Смесете маята с яйцата(без 1 жълтък), киселото мляко и олиото. Направете кладенче в брашното и започнете да наливате яйчената смес. Замесете меко тесто.
4. Разтопете кравето масло с 1-2 с.л. олио. Разделете тестото на 3 питки. Разточете всяка от тях на кора с големина на чиния. Намажете ги с масло и ги подредете една върху друга. Разтеглете ги на една по-голяма кора. Намажете я с масло и я завийте на руло.
5. Усучете леко рулото и го нарежете на дебели резени. Редете ги в предварително намазана тава. Оставете питката да втаса.
6. Разбийте жълтъка с останалото разтопено масло или малко прясно мляко. Намажете с него питката.
7. Печете в предварително загрята на 200 С фурна. Опитвайте готовността и с клечка, забита в средата-трябва да излиза чиста.
8. Извадете я от фурната и я покрийте с леко навлажнена кърпа.
Щом изстине, я извадете от тавата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар