сряда, 6 октомври 2010 г.
Сладолед с кокос и бял шоколад
Продукти :
1 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
1 щипка сол
150 г захар (разделена на 2)
1 ванилия шушулка
500 мл. сладкарска течна сметана (разделена на 2)
5 яйчени жълтъци
100 г бял шоколад
50 г кокосови стърготини
1. Нарежете шоколада на малки парченца.
2. Загрейте млякото, солта, половината от сметаната, кокосовите стърготини и шоколада. С остър нож разцепете ванилиевата шушулка и остържете семенцата. Прибавете ги в млякото заедно със самата шушулка. Оставете да кипне и после охладете малко.
3. С миксер разбийте жълтъците с половината от захарта докато побелеят.
Добавете на тънка струйка топлото мляко като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа обратно в тенджерата.
4. Затоплете на слаб огън, като не спирате да бъркате с топлоустойчива шпатула (дървена лъжица), докато кремът се сгъсти достатъчно. Щом резка на шпатулата се отбелязва отчетливо - готово е.
Внимавайте да не заври, за да не се пресече. Оставете го да изстине напълно, може и в хладилник.
5. Разбийте сметаната с другата половина от захарта и добавете яйчения крем. Охладете го добре. Най добре да престои една нощ в хладилник.
6. Прехвърлете сместа в машина за сладолед и я замразете според инструкцията на производителя. За моята машина това са 20 минути в машината, след което сладоледът се прехвърля в кутия и прибира във фризера.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар