Продукти:
около 2 кг телешки шол без кост
сол
смлян черен пипер
1 морков
1 глава чесън
1-2 с.л. краве масло
дафинов лист
черен пипер на зърна
1 ч.ч. вино
Навийте го на стегнато руло и го овържете здраво с конец (виж Как се овързва месо).
Шпиковайте го с парченца морков и чесън (С върха на остър нож продупчете месото и във всеки прорез сложете парченце морков или чесън.)
2. В тенджера разтопете маслото и запържете месото от всички страни.
3. Залейте месото с виното. Добавете дафиновия лист и няколко зърна черен пипер, намалете котлона и оставете месото да се задушава на тих огън (само леко да къкри) в продължение на два - два и половина часа. Обръщайте го от време на време. Ако течността изври, добавете малко вода или бульон.
4. Когато месото е готово, извадете го на страна. Оставете го да изстине напълно до стайна температура.
Внимателно отстранете конците и го нарежете на филийки.
5. Прецедете останалия от готвенето сос. Ако е много гъст, може да го разредите с малко бульон. Ако е рядък - добавете му малко нишесте. Оставете го леко да поври и да се уплътни.
6. Сервирайте 2-3 резена от задушеното, поляти със сос и гарнитура от картофено пюре.
Еми, чудесно изглежда месото :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!