вторник, 1 май 2012 г.

Лападени сарми


Продукти:

500 г кайма
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. бахар
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 връзка зелен лук
2 с.л. ситно нарязан джоджен
2 с.л. ситно нарязан копър
1 кафена чашка ориз
1 настърган домат
20 листа от лапад
2 с.л. зехтин

1. Нарежете лука на ситно. Омесете каймата добре с подправките, ориза, доматите. Оставете я да поеме ароматите.


2. Изрежете част от дебелите средни жили на лападените листа.


2. Пуснете ги във вряща вода за секунди и след това ги залейте със студена вода и отцедете.


3. Разстелете един лист. Сложете 1 с.л. от плънката в единия му край.


Прегънете листа отстрани


и завийте сармичка.




4. Завийте така всички сармички. Подредете ги плътно в тенджерка. Залейте ги с вода да ги покрие.


Затиснете ги добре с капак или обърната чиния. Добавете зехтина.


5. Варете сармичките на слаб огън, само леко да къкрят,  докато се развари ориза.
6. Сервирайте ги със сос от кисело мляко, копър и малко счукан чесън.




Няма коментари:

Публикуване на коментар