Продукти:
500 г кайма
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. бахар
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 връзка зелен лук
2 с.л. ситно нарязан джоджен
2 с.л. ситно нарязан копър
1 кафена чашка ориз
1 настърган домат
20 листа от лапад
2 с.л. зехтин
1. Нарежете лука на ситно. Омесете каймата добре с подправките, ориза, доматите. Оставете я да поеме ароматите.
2. Изрежете част от дебелите средни жили на лападените листа.
2. Пуснете ги във вряща вода за секунди и след това ги залейте със студена вода и отцедете.
3. Разстелете един лист. Сложете 1 с.л. от плънката в единия му край.
Прегънете листа отстрани
и завийте сармичка.
4. Завийте така всички сармички. Подредете ги плътно в тенджерка. Залейте ги с вода да ги покрие.
Затиснете ги добре с капак или обърната чиния. Добавете зехтина.
5. Варете сармичките на слаб огън, само леко да къкрят, докато се развари ориза.
6. Сервирайте ги със сос от кисело мляко, копър и малко счукан чесън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар