събота, 26 май 2012 г.

Обикновено ризото с пармезан





Продукти:

1 ч.ч. ориз
1,2 л пилешки или зеленчуков бульон, врял.
3 с.л. краве масло
1/2 глава лук
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. настърган пармезан

1. Разтопете 2 с.л. масло в тенджера.


Нарежете лука на ситно и го запържете в маслото на много тих огън за около 10 минути. Лукът трябва да стане мек и прозрачен.


2. Добавете ориза и запържете и него за кратко. Зрънцата трябва да станат прозрачни и блестящи от маслото.


3. Започнете да добавяте малко по малко от врящия бульон.


Бъркайте непрекъснато. Изчакайте оризът да поеме всичката течност, преди да добавите следващата.


4. Щом оризът омекне, добавете настъргания пармезан и маслото. Подправете със сол и черен пипер. Дръпнете съда от огъня, похлупете го и го оставете за няколко минути.


5. Сервирайте ризотото веднага, по желание поръсено с още пармезан.








 




Няма коментари:

Публикуване на коментар