Идеята за сгъването видях в интернет, но като копирана снимка и за съжаление не мога да посоча точен източник.
Продукти:
300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая
за плънката:
100 г сирене, кашкавал или други сирена по избор
билки по избор(мащерка, риган, розмарин, босилек, магданоз)
по няколко стръка зелен лук и чесън
50-70 мл зехтин
1 яйце за намазване
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Настържете сиренето и кашкавала и ги смесете със ситно нарязаните билки, лук и чесън.
3. Разделете тестото на 16 топки. Разточете всяка топка на малък кръг.
4. Намажете го със зехтин. Прорежете го в четирите краища, като оставяте средата цяла.
5. Сложете плънка в средата.
6. Загърнете около плънката първо единия край на кръга.
После срещуположния,
а после и останалите два.
9. Подредете питките в намазнена тава или покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат. Разбийте яйцето с 1 с.л. зехтин и 1 с.л. вода. Намажете питките с тази смес.
10. Печете ги в загрята на 180 С фурна до зачервяване.
Еми, чудесни розички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното!
Поздрави и хубав ден от мен!
О-ха! Страхотна идейка! Много апетитно изглеждат! Колко броя стават от тази доза, която си написала? Аз преброих 13 в тавата...Това е от този тип рецепти, които стават май с всякаква плънка и винаги се получават...
ОтговорИзтриванеЗависи колко големи искаш да са питките и на колко ще разделиш тестото- между 12 и 16.
ИзтриванеПрекрасни са станали!
ОтговорИзтриванеЕми, страхотни розички! Да имаше сега едно букетче пред мен хич не бих ги отказала :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за посещението и хубава вечер на всички!
ОтговорИзтриванеЕми,чудесни питки-розички!
ОтговорИзтриванеИ аз съм виждала това оформление,много е ефектно,а също и красива питка ще стане от тези чудни и много вкусни,ароматни розички!
Прегръдки и хубав ден!