Продукти:
за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол
за крема:
3 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. нишесте
500 мл вода
сока и кората на 1 лимон
за шама:
3 белтъка
3 с.л. пудра захар
1. Нарежете маслото на кубчета. Сложете го с брашното, солта и захарта в кухненски робот и го натрошете на ситно. При необходимост добавете малко ледено студена вода докато стане на бучици (виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто). Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото на тънък лист.
Прехвърлете го в тавичка и оформете висок бордюр от страни. Изрежете излишното тесто.
Украсете го с помощта на супена лъжица.
Надупчете го с вилица.
Приберете го за 30 минути в хладилник да се охлади отново. Покрийте го с хартия за печене и зърна, които да го притискат и да не му позволят да се деформира при печенето.
Печете кората в загрята на 180 С фурна докато се зачерви. Извадете я и я оставете да изстине.
3. Настържете кората на лимона. Изцедете сока. Смесете нишестето със студената вода, жълтъците, захарта, сока и кората на лимона.
Разбъркайте ги хубаво да се смесят.
Загрейте ги на котлона и варете крема докато се сгъсти. Разбърквайте непрекъснато за да не загори. Оставете го напълно да изстине.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг със захарта.
5. Изсипете изстиналия крем в студената тестена кора.
Украсете отгоре с разбитите белтъци.
Емилия, станал е прекрасен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието! Много усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеБез забележки,просто безупречен десерт!И толкова нежно декориран,Еми!Страхотна си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,миличка!