петък, 18 май 2012 г.

Лимонов пай


Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за крема:
3 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. нишесте
500 мл вода
сока и кората на 1 лимон

за шама:
3 белтъка
3 с.л. пудра захар

1. Нарежете маслото на кубчета. Сложете го с брашното, солта и захарта в кухненски робот и го натрошете на ситно. При необходимост добавете малко ледено студена вода докато стане на бучици (виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто). Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото на тънък лист.



Прехвърлете го в тавичка и оформете висок бордюр от страни.  Изрежете излишното тесто.


Украсете го с помощта на супена лъжица.


Надупчете го с вилица.





Приберете го за 30 минути в хладилник да се охлади отново. Покрийте го с хартия за печене и зърна, които да го притискат и да не му позволят да се деформира при печенето.


Печете кората в загрята на 180 С фурна докато се зачерви. Извадете я и я оставете да изстине.



3. Настържете кората на лимона. Изцедете сока. Смесете нишестето със студената вода, жълтъците, захарта, сока и кората на лимона.


Разбъркайте ги хубаво да се смесят.


Загрейте ги на котлона и варете крема докато се сгъсти. Разбърквайте непрекъснато за да не загори. Оставете го напълно да изстине.


4. Разбийте белтъците на твърд сняг със захарта.


5. Изсипете изстиналия крем в студената тестена кора.






Украсете отгоре с разбитите белтъци.

3 коментара:

  1. Емилия, станал е прекрасен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието! Много усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  2. Без забележки,просто безупречен десерт!И толкова нежно декориран,Еми!Страхотна си!
    Прегръдки,миличка!

    ОтговорИзтриване