петък, 27 август 2010 г.

Сладко от цели кайсии



Продукти:
1 кг. захар
1 л. вода
1 кг. кайсии
1 ч.л. лимонена киселина
1 прах ванилия

за варовата вода:
1 с.л. вар
2 л вода


За тази рецепта ви трябват добре узрели, но твърди, плътни и месести кайсии.






 1. Почистете и измийте кайсиите. Цепнете ги леко от едната страна без да ги разполовявате и им извадете костилките.



Счупете ги, като се опитате ядките да останат цели. Може да ги замените и с бадеми. Ако ядките са съвсем пресни, се белят лесно. Ако са по-стари, попарете ги във вряла вода и така ги обелете.


2. Попарете кайсиите само за минута във вряла вода. Внимавайте да не ги разварите. Ако някои от тях омекнат, отстранете ги, значи не са подходящ сорт.


Обелете кайсиите.


Разтворете 1 с.л. вар в 2 литра студена вода.


Оставете я да се утаи и прецедете само бистрата вода. Накиснете обелените кайсии за 2 часа във варовитата вода.


Извадете ги, измийте ги добре и им върнете обелените ядки.


3. Изсипете захарта в тава за варене на сладко или голяма широка тенджера и я залейте с водата. Сварете сироп до като капка, капната върху  чиния остава цяла.


4. Прибавете кайсиите към сгъстения сироп


и варете като обирате пяната и разклащате тавата.








Разбърквайте само при необходимост за да не се разкъсат кайсиите. Внимавайте да не загори.

5. Щом е готово и капка от него не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина и ванилия, разбъркайте и варете още минута.
5. Разпределете плодовете в сухи и затоплени бурканчета и налейте сиропа отгоре. Въпреки, че е доста трудоемко, това за мен е царицата на сладката, заедно със сладкото от зелени смокини. Може да се сервира така за десерт или с него да се гарнира сладолед или крем.

Сладкото може да приготвите и за болни от диабет като замените захарта с подсладител или 300 г фруктоза и добавите пакетче гел-фикс 2:1 на Д-р Йоткер.

Изненадайте приятно любимите хора.
 
 










Няма коментари:

Публикуване на коментар