Продукти:
1 кг захар
1 кг кайсии
1 ч.л. лимонена киселина
1 ч.ч. вода
За болни от диабет, заменете захарта с подсладител или 300 г фруктоза и пакетче гел-фикс 2:1 на Д-р Йоткер
1. Почистете и измийте кайсиите. Може да използвате и наранени плодове като ги изрязвате много добре.
2. Изсипете кайсиите в тенджера и налейте около 2 пръста вода. За 1 кг кайсии 1 ч.ч. вода е достатъчна. Варете 5-6 минути.
Оставете ги да изстинат и претрийте сместа през кевгир или по-едра цедка.
3. Изсипете кайсиевата смес в тава за варене на сладко и сложете захар - на литър течност - един килограм захар.
3. Варете като обирате пяната. Разбърквайте за да не загори.
4. Щом е готово и капка от него, капната върху чиния не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина на 1 килограм употребена захар, разбъркайте и варете още минута.
5. Разсипете мармалада в сухи и затоплени бурканчета.
Става много фин и бистър мармалад.
Как се получава този светъл цвят на мармалада от кайсии. При мен става тъмничък?
ОтговорИзтриванеПо тази рецепта става бистър и светъл. Но ако е от смлени кайсии с люспите и съотношение на плод:захар 2:1, става значително по-тъмен. Тогава се налага да се вари повече за да се сгъсти (нали захарта е по-малко) и потъмнява.
ОтговорИзтриване