петък, 27 август 2010 г.

Сладко от зелени смокини

 

Продукти:
1 кг. захар
60-65 зелени смокини
1 ч.л. лимонена киселина
парченца изсушена портокалова кора

1. Почистете и измийте смокините. Отрежете им дръжчиците.
2. Залейте ги с вряла вода в която е пуснато парченце син камък с размер на царевично зърно за да останат зелени. Оставете ги да кипнат. Извадете ги и ги отцедете. Набодете на мястото на дръжчиците парченце портокалова кора.
3. Залейте ги със студена вода (вече без син камък) и върнете на котлона. Щом кипнат и поврат 4-5 минути, излейте водата и отново налейте студена. Повторете това 5 пъти. Набодете ги с игла.
4. Изсипете захарта в тава за варене на сладко и я залейте с водата. Сварете сироп докато капка, капната в чаша вода остава цяла.
5. Прибавете смокините и варете като обирате пяната и разклащате тавата. Разбърквайте за да не загори. Щом сиропът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и оставете сладкото да престои няколко часа.
6. Доварете на другия ден. Щом сладкото е готово и капка от него не се разлива, добавете 1 ч.л. лимонена киселина, разбъркайте и варете още минута.
5. Разсипете сладкото в сухи и затоплени бурканчета.

 

Сервирайте с топка ванилов сладолед и много любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар