вторник, 31 август 2010 г.

Пълнозърнести еклери-питки

 
продукти:

120 гр.пълнозърнесто брашно
200 мл. вода
50 гр. олио
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
4 яйца
100 гр. настърган кашкавал
2 с.л. белено слънчогледово семе

1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато водата заври и маслото се стопи.
2. Изсипете цялото брашно.
3. Дръпнете тенджерата от котлона и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда.

 
4. Оставете да изстине.
5. Когато брашнената смес се охлади до температура " да търпи пръста" , започнете да прибавяте яйцата едно по едно като бъркате енергично ( може да ползвате миксер). Изчаквайте тестото да поеме напълно предното яйце преди да сложите следващото.
6. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада свободно от лъжицата, но да не тече. Ако стане много гъсто, сложете още съвсем мъничко яйце (виж Как се прави парено тесто ).
7. Добавете настъргания кашкавал и слънчогледовото семе. Разбъркайте.
8. С малка лъжичка сипвайте от сместа в тава, покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С докато се зачервят леко еклерите.

 
9. Може да ги сервирате като хлебчета, или като предястие, пълнени с пастет от крема сирене с подправки.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар